Een thuisopbaring houdt in dat de overledene in zijn of haar eigen huis in een kist of op een bed gekoeld wordt. Op die manier kunnen de nabestaanden op ieder gewenst moment en in een vertrouwde omgeving afscheid nemen.
Blijft de conditie wel goed bij een thuisopbaring?
Bij thuisopbaringen zorgt Wies Sanders uitvaartbegeleiding ervoor dat er goede koelapparatuur aanwezig is om de conditie optimaal te houden. Het is echter niet mogelijk om te garanderen dat de conditie van een overledene tot aan de dag van de uitvaart goed blijft, omdat dit onder andere sterk afhankelijk is van bijvoorbeeld medicijngebruik. Ook als het erg warm wordt in de opbaarkamer kan de conditie onverwacht snel achteruit gaan. Ik kom daarom dagelijks langs om de conditie van het lichaam te controleren. Ook kunt u mij dag en nacht bellen wanneer u zich zorgen maakt.
Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?
Ja, de arts verwijdert de betreffende organen op zo'n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Ook overledenen met een donorcodicil kunnen dus na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de normale manier worden begraven of gecremeerd.
Wat is een familiekamer?
Veel uitvaartcentra hebben een familiekamer of 24-uurs kamer. Hier kunt u de overledene bezoeken op elk door u gewenst tijdstip. U krijgt een pasje of sleutel, waarmee alleen u toegang heeft tot deze kamer. In deze kamer wordt de overledene ook gekoeld. In een standaard rouwkamer (meestal in combinatie met een centraal gekoelde ruimte) is bezoek mogelijk op afspraak.
Zijn er ook andere mogelijkheden van opbaren dan met een koeling?
Ja, naast een alternatieve methode van koelen met graszoden is er ook de mogelijkheid van thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming die sinds januari 2010 ook in Nederland toegestaan is.